top of page

5 TANDA ANDA BAKAL MENGIDAP CYST OVARI


Cyst atau sista dalam ovari adalah seperti jerawat di dalam sistem pembiakan. Ia biasanya datang dan pergi semasa anda haid. Tapi, jika anda ada tanda-tanda cyst yang disebut di bawah ini, anda perlu segera mendapatkan rawatan.
1) SAKIT TANPA HENTI DI BAHAGIAN PELVIK


Tanda-tanda cyst ovari yang biasa terjadi adalah sakit di bahagian kanan atau kiri di bawah pelvik (tempat letaknya ovari).


Jika anda mempunyai ketumbuhan di tempat yang tak sepatutnya ada, anda pasti akan rasa sakit semasa melakukan sesuatu sepeti senaman atau hubungan intim.


Menurut Dr. Taraneh Shirazian, pakar ginekologi di NYU, "jika rasa sakit menjadi semakin bertambah, anda mungkin mempunyai ovarion torsion."


Ini terjadi apabila cyst anda menjadi besar dan boleh bergerak atau berpusing dengan sendiri lalu memotong saluran darah yang menyebabkan anda rasa sangat sakit di bahagian pelvik.
2 ) KEMBUNG PERUT TIDAK TERKAWAL


Bengkak atau kembung perut biasanya adalah tanda yang sangat tidak jelas, tapi ia boleh dikaitkan dengan cyst ovari bergantung pada saiznya.


Kebanyakan cyst hanya bersaiz bawah 10cm. Tapi, beberapa cyst boleh tumbuh sangat besar sebesar saiz buah tembikai!


Ramai wanita hanya menganggap mereka tambah berat badan, tapi sakit perut atau kembung perut boleh disebabkan oleh cyst yang sedang membesar di dalam perut.

3 ) ANDA RASA KENYANG ATAU PERUT PENUH


Salah satu tanda-tanda cyst ovari adalah rasa berat pada bahagian perut kerana cyst adalah jisim dan ia boleh memberikan anda rasa seperti tekanan dalam perut.


Rasanya sama seperti sembelit, tapi rasa ini hanya menyerang salah satu bahagian pelvik anda. Jika sistem pembuangan anda baik tapi rasa seperti ini selama dua hingga tiga minggu, mungkin ini adalah masa untuk anda berjumpa doktor.4 ) ANDA RASA NAK TERKENCING SEPANJANG MASA


Jika cyst menolak pundi kencing anda, anda mungkin akan rasa nak terkencing selalu. Ada juga yang rasa nak terkencing tapi susah nak keluar, ini mungkin kerana cyst telah menghalang saluran kencing anda.


Jika anda mempunyai apa-apa masalah berkaitan dengan saluran kencing, anda perlu berjumpa doktor.

5 ) SAKIT SEMASA MELAKUKAN SEKS


Jika anda sedang melakukan hubungan seks dan anda rasa sakit, ia mungkin petanda anda ada cyst ovari.


Beberapa cyst ini, bila ia menjadi besar, ia boleh terletak pada belakang rahim pada kedudukan serviks anda. Jadi, anda akan rasa sakit bila berlaku penetrasi yang dalam.


Tidak ada sebab untuk anda rasa sakit semasa melakukan hubungan seks. Jadi jika anda rasa sakit, cepat-cepat minta nasihat daripada doktor.


Kebanyakan cyst adalah biasa dan tidak memerlukan apa-apa rawatan kerana ia akan hilang sendiri. Tapi, anda perlu hati-hati dengan tanda-tanda cyst yan


.

.


Berminat nak tahu cara-cara rawatan cyst untuk peringkat awal??

Tekan gambar "CLICK HERE" di bawah.
94 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua
bottom of page