top of page

7 CARA HILANGKAN JERAGAT DI MUKA YANG BERKESAN. [MUST TRY]

Updated: 29 Mei 2019


Contoh muka yang berjeragat

Masalah jeragat amat membimbangkan khususnya golongan wanita. Hal ini akan menyebabkan kebanyakkan orang akan merasa kurang berkeyakinan apabila wajahnya mempunyai jeragat.APA ITU JERAGAT?


Sebelum saya berkongsi berkaitan cara-cara untuk menghilangkan kesan jeragat. Kita perlu ambil tahu apa itu jeragat dan bagaimana ia boleh terjadi. Jeragat dikenali sebagai adik kepada jerawat di mana ia kelihatan seperti lekukan kecil pada kulit muka. Ia adalah disebabkan oleh pembentukan minyak, sel-sel kulit yang mati dan juga bakteria di bahagian liang-liang muka terutamanya di bahagian hidung, dahi, dagu dan pipi.


PETUA DAN CAR-CARA HILANGKAN JERAGAT


1. BAKING SODA


Baking soda atau soda penaik adalah baik untuk pengelupasan lembut minyak, kotoran dan sel-sel kulit mati dari kulit. Ia juga membantu mengekalkan keseimbangan pH kulit. Caranya, campurkan sedikit air dalam satu sudu teh baking soda untuk membuat pes yang tebal.

Sapukan pada kawasan yang terjejas dan mencucinya selepas beberapa minit. Ulangi dua atau tiga kali seminggu sehingga anda berpuas hati dengan keputusan.


Nota: Elakkan daripada menggunakan baking soda jika anda mempunyai kulit sensitif.


2. OATMEAL


Oatmeal bukan hanya untuk dimakan sahaja. Ia juga bekerja sebagai agen pengelupasan semulajadi untuk menghilangkan kulit mati dan kotoran yang terkumpul. Di samping itu, ia menyerap minyak berlebihan dan membuka liang.

Caranya, campurkan dua sudu yogurt, satu sudu setiap jus lemon dan madu, dan empat sudu besar serbuk oat. Anda juga boleh menambah satu sudu cuka epal cider. Lembapkan kulit anda dan kemudian letakkan pes ini pada muka anda. Biarkan selama 20 minit sebelum membilasnya.


Sebagai alternatif, letakkan serbuk pes oatmeal serbuk ini yang dicampur dengan air. Biarkan selama 10 minit dan kemudian gosok pada muka.

Cuba antara dua cara ini, sekali atau dua kali seminggu secara rutin.


3. JUS LEMON


Kaya dengan asid alpha hydroxy, jus lemon membantu menggelupaskan kulit dan juga memudahkan pertumbuhan semula sel. Ia juga membantu menghilangkan minyak berlebihan kerana sifat astringen.


Caranya, celupkan bola kapas dalam jus lemon dan letakkan jus pada muka anda. Biarkan selama 15 hingga 20 minit dan kemudian cuci muka dengan air sejuk. Ulang setiap hari sebelum tidur. Teruskan untuk sekurang-kurangnya beberapa bulan.


Jus lemon yang segar dan berkhasiat memberi manfaat kepada rawatan jeragat


4. CUKA EPAL CIDER


Cuka epal cider berfungsi seperti astringen dan dengan itu ia dapat mengeluarkan minyak berlebihan daripada kulit. Selain itu, ia mempunyai ciri-ciri antiseptik dan anti-bakteria yang membantu melawan jerawat.


Caranya, campurkan satu sudu cuka epal cider dalam satu cawan air. Letakkan pada muka anda dengan menggunakan bola kapas. Biarkan selama kira-kira 10 minit sebelum membilasnya dengan air suam.


Cara lain adalah dengan mencampurkan satu bahagian cuka epal cider dengan tiga bahagian tepung jagung. Letakkan pada muka anda. Biarkan selama 15 hingga 20 minit sebelum menggosok muka semula. Bersihkan muka dengan tuala kecil yang direndam dalam air suam. Selepas itu, bilas dengan air sejuk untuk menutup liang.

Cuba cara ini setiap hari atau beberapa kali seminggu sehingga anda mendapat hasil yang memberangsangkan.Cuka Epal

5. CUCI MUKA DENGAN KERAP


Cara hilangkan jeragat yang pertama ialah anda perlu lebih menitik-beratkan pasal kebersihan. Basuhlah muka anda dua kali sehari dengan pencuci muka. Ini adalah disebabkan jeragat terbentuk daripada lebihan minyak, bakteria dan sel-sel kulit yang mati; dan pencuci muka dapat menghapuskan pembentukan bahan-bahan tersebtu di bahagian muka.


Tetapi berhati-hati jangan pula sampai terlalu kering yang boleh menyebabkan lebih banyak minyak dihasilkan yang boleh membawa kepada pembentukan lebih banyak jeragat.


6. GUNAKAN KRIM DARI FARMASI


Cara hilangkan jeragat kedua pula menggunakan krim dari farmasi. Ingat, jangan beli krim yang dijual di tepi jalan! Gunakan krim benzoil peroksida untuk membersihkan muka.


Benzoil peroksida merupakan rawatan jerawat yang amat berkesan yang juga boleh digunakan untuk menghilangkan jeragat. Ia berfungsi dengan membunuh bakteria pada permukkan kulit dan dengan menghapuskan pembentukan minyak dan sel-sel kulit yang mati dari permukaan liang-liang muka.


Ia boleh didapati di mana-mana farmasi dan mempunyai tahap kekuatan yang tertentu. Tetapi diingatkan bahawa krim benzoil peroksida boleh menyebabkan kulit menjadi sakit, gatal, kering dan mengelupas.

Jika ragu-ragu, jumpa doktor dahulu untuk mendapatkan konsultasi.


7. JUMPA PAKAR KULIT


Seperti diberitahu, jumpa pakar kulit jika tidak mahu semberono menggunakan produk yang belum tentu kesahihannya. Keluarkan jeragat tersebut dengan berjumpa dengan doktor pakar dermatologi atau doktor pakar kulit.


Doktor akan gunakan sejenis alat yang telah disterilkan dan mengeluarkan jeragat serta membuang semua pembentukan minyak dan sel-sel kulit yang mati di dalamnya.

Anda boleh juga membeli alat tersebut, tetapi perlu berhati-hati kerana tersilap langkah boleh menyebabkan parut yang kekal pula.Nak tahu cara yang lebih berkesan dan cepat untuk menghilangkan jeragat??


Tekan gambar "MASALAH JERAGAT TIADA LAGI" di bawah.


77 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua
bottom of page