top of page

[MASALAH] URAT TERSIMPUL...VERICOSE VEIN

Apakah itu  varicose vein ?


Bismillahirahmanirahim, hari ini saya terfikir nak berkongsikan tentang masalah yang selalu dihadapi oleh orang atau individu yang kerap berdiri terlalu lama , ianya dipanggil Vena varikos, atau juga dikenali sebagai varicosities  ianya boleh berlaku apabila salur urat anda menjadi lebih besar, diluaskan, dan terlalu penuh dengan darah.Untuk pengetahuan semua Vena varikos selalunya menyakitkan dan akan mempunyai warna biru-ungu atau merah pada bahagian yang terkena dan ada waktunya , vena varikos kelihatan bengkak dan berbonjol.


Kajian telah menunujukkan bahawa Keadaan ini adalah perkara biasa, terutamanya di kalangan wanita. Separuh daripada semua rakyat malaysia yang berusia lebih 50 tahun mempunyai vena varikos. Dalam kebanyakan kes, vena varikos muncul di bahagian bawah kaki berbanding pada bahagian anggota yang lain.

Apa yang menyebabkan terjadinya vena varikos?


Kajian perubatan menunjukkan Vena varikos berlaku apabila urat anda tidak dapat  berfungsi dengan betul. Ini keran Urat mempunyai injap sehala yang menghalang darah daripada mengalir ke belakang. Apabila injap ini gaga berfungsi dengan sempurna maka darah mula mengumpul di dalam urat dan bukannya berterusan ke arah jantung anda.


Vena varikos sering memberi kesan kepada kaki ini adalah kerana anggota badan ini adalah yang paling jauh dari hati dan graviti menjadikannya lebih sukar untuk darah mengalir ke atas.


Antara faktor Beberapa penyebab yang berpotensi untuk mengalami vena varikos termasuk:


  • Masalah Injap Jantung yang kronik disebabkan kecacatan kongenital

  • Wanita yang mengandung

  • Menopause

  • Individu yang terlibat dengan faktor berdiri untuk jangka masa yang lama seperti Jururawat, Guru, Polis dan Tentera

  • tekanan pada bahagian tengah badan, terutama abdomen

  • obesiti, yang menambah berat badan kepada badan dan meningkatkan tekanan pada kaki


Jika anda sudah mempunyai vena varikos, anda perlu mengambil langkah di atas untuk menghalang vena varikos baru. Anda juga perlu mengankat kedudukan kaki  tinggi daripada jantung anda setiap kali anda berehat atau tidur.
Bagaimana untuk mencegah varicose vein?


Tekan Link dibawah untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.BAGAIMANA UNTUK MENCEGAH VARICOSE VEIN

BAGAIMANA UNTUK MENCEGAH VARICOSE VEIN

BAGAIMANA UNTUK MENCEGAH VARICOSE VEIN

35 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua
bottom of page