top of page

[MUST READ] RAWATAN-RAWATAN UNTUK MENCEGAH VARICOSE VEIN

Penggunaan Stoking Mampatan (Compression Sock)


Ada waktunya Fisioterapi dan Doktor anda mungkin menasihatkan anda untuk memakai pantyhose mampatan khas atau stoking. Hasil daripada penggunaan stoking mamapatan kepada tempat ini akan memberikan tekanan ke atas kaki anda dengan cara yang baik, supaya darah boleh mengalir dengan lebih mudah ke jantung anda.


Apa yang perlu anda faham ialah setiap tahap mampatan berbeza mengikut ukur lilit kaki anda berbeza, tetapi kebanyakan jenis stoking mampatan boleh didapati di kedai-kedai ubat atau kedai-kedai bekalan perubatan.Rawatan pembedahan


Andai kata Jika perubahan gaya hidup tidak membantu atau jika kesakitan pada kaki  anda adalah semakin teruk, maka  doktor anda mungkin akan mencuba prosedur yang lebih invasif. Teknik operation Vein pelucutan adalah operasi pembedahan yang memerlukan pembiusan. Ia mempunyai masa pemulihan kira-kira tiga hingga enam minggu.Ketika prosedur, pakar bedah anda membuang vena varikos anda melalui hirisan kecil bagi membetulkan urat yang tersimpul itu Ia  selalunya dilakukan hanya jika vena varikos yang menyebabkan banyak kesakitan atau rosakkan  secara keseluruhan.  Pembedahan Vein pelucutan merupakan jalan pembedahan yang terakhir pada waktu ini kerana terdapat pelbagai alternatif yang lebih baru, pilihan kurang invasif boleh didapati buat masa ini.Rawatan menggunakan laser


Antara Pilihan rawatan lain untuk vena varikos adalah dengan menggunakan laser atau frekuensi radio untuk sama ada mengeluarkan urat atau menutup aliran darah itu. Selaunya Prosedur tersebut boleh menyebabkan lebam atau bengkak pada bahagianyang dirawat  selepas itu. Tetapi masa pemulihan adalah lebih singkat  dan ia mampu memperbaiki rupa bentuk kaki anda . Anda perlu sentiasa berbincang dengan doktor anda mengenai pilihan rawatan anda dan risiko sebelum memilih kaedah yang disebutkan oleh saya ini.
Kesimpulanya masalah Vena varikos ini biasanya  akan menjadi lebih buruk dari masa ke masa. Ini adalah benar jika anda tidak membuat perubahan gaya hidup yang diperlukan untuk mengawal dan menguruskan masalah ini. Walaupun urat kaki ini mungkin kelihatan hodoh, selalunya ia tidak menyebabkan apa-apa masalah untuk kesihatan jangka panjang.


Hanya Dalam beberapa kes sahaja yang vena varikos boleh menyebabkan ulser atau luka pada kaki anda,berlakunya  pembekuan darah, atau keradangan kronik. Jika anda mempunyai kes yang terlalu teruk, urat anda boleh pecah. Oleh itu anda harus berjumpa dengan doktor anda jika anda mengalami mana-mana gejala-gejala ini, Dan rawatan yang sesuai akan diberikan kepada anda .Wallahuaklam.

44 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua
bottom of page