top of page

SLIP DISC & SAKIT BELAKANG

 BUKAN MASALAH LAGI

Assalamualaikum pembaca Shanba!!, so hari ini Sha nak kongsikan sedikit info berkaitan SLIP DISC dan SAKIT BELAKANG. Kebanyakkan orang terutama Wanita mengalami masalah sakit tulang belakang dan SLIP DISC

Penyebab_Sakit_Pinggang_Sebelah_Kanan_Ya

Sakit Belakang

Sakit belakang boleh diklasifikasi kepada peringkat akut, kronik dan Berulang (recurrent). Sakit akut pada amnya terjadi selepas bersin, batuk kuat, mencangkung untuk lama, atau, apabila angkat sesuatu barang dari lantai (lebih lagi jika barang itu berat).

Slip-disc.jpg

Slip Disc

Slipped disc pada tulang belakang adalah salah satu diagnosa utama di kalangan pesakit sakit tulang belakang. Sebab- sebab slipped disc di tulang belakang mungkin berpunca dari proses penuaan pada disk tulang belakang yang mengalami factor mekanikal, trauma, nutrient, and genetik.

Apakah Simptom Slip Disc?

Sakit yg teramat sangat dan tiba2 biasanya berlaku. Biasanya kat bahagian bawah belakang tapi boleh je jadi kat bahagian tengkuk atau bahu.

Kalau di bahagian bawah belakang, ia boleh sakit sampai ke kaki dan tapak kaki, terasa seperti menyucuk-nyucuk dan terbakar. Kalau jadi mcm ni cepat2la jumpa doktor ye..jgn tunggu lama takut melarat..boleh jadi lumpuh tau..!!!

Faktor Yang Meningkatkan Tekanan dan Ketegangan Pada Tulang Belakang

1. Pekerjaan yang melibatkan anda menangkat beban yang berat.

2. Memandu kenderaan dalam tempoh yang lama. (pemandu teksi,lori dan lain-lain)

3. Berat badan yang berlebihan

4. Menyertai sukan angkat berat.

5. Mempunyai kecederaan belakang, seperti jatuh atau kemalangan kereta dan kecederaan sumsum tulang belakang.

6. Bersifat suka membongkok.

7. Perokok.

Rawatan Alternative Sakit Belakang & Slip Disc

Terdapat pelbagai rawatan yang dikenalkan seperti

  • Physiotherapy

  • Rehabilitasi

  • Steroid

  • Pembedahan

Tetapi rawatan ini memerlukan kos yang tinggi.

Rawatan yang murah dan berkesan ada tak?

Derita 9 Tahun Tiada Lagi

Ada! Sha nak kongsi kan sedikit pengalaman sebenar pesakit slip disc yang sudah menderita selama 9 tahun. Beliau dapat detect masalah ini selepas melahirkan anak. Kata beliau memang sakit sangat- sangat hanya tuhan saja yang tahu.

Nak buat kerja lebih sikit pun tak boleh. Doktor juga menasihatkan beliau untuk mencari alternative untuk mengurangkan kesakitan tersebut. So beliau dah cuba-cuba bermacam-macam body support,bengkung dan korset. Dari murah hingga yang mahal dia telah cuba tetapi kesakitan tetap ada juga.

Untuk kali yang terakhir beliau mencuba bengkung moden elysyle kerana banyak feedback yang positif daripada pesakit slip disc yang telah mencuba.

1_edited.jpg

Bertindak segera jangan menderita terlalu lama

Seorang lagi pesakit slip disc yang menderita lebih 5 tahun. Puan Rohana telah mengalami masalah ini selepas jatuh dan mengalami keguguran 2 kali. Beliau disahkan mengalami masalah tersebut. Terlalu sakit sehingga nak buang air besar, nak tidur pun tidak selesa ,tak dapat mengawal kencing. 

Dan yang paling menyedihkan adalah tidak dapat memenuhi permintaa suami untuk bersama.

Dulu Nak Berdiri Pun Tak Boleh Sebab Sakit Belakang

Puan Zamilah merupakan seorang jururawat. Beliau sangat komited dengan kerja beliau sehingga kan terlupa untuk melakukan "body mechanic" semasa melakukan tugas. Hal ini menyebabkan beliau sakit belakang sehingga tidak dapat berdiri dengan lama.

Produktiviti kerja terpaksa dikurangkan sebab tidak boleh berdiri dengan lama ketika bertugas. Alhamdulilah selepas mencuba full body support DX & Charm, sakit belakang semakin berkurangan. 

Beliau sangat teruja kesakitan yang dialaminya dapat hilang sepenuhnya dan beliau dapat menjalankan aktivit kerja seperti biasa.

Setahun Dah Cuba Alhamdulilah Saya Dan Isteri Kurang Sakit Belakang

Ustaz Rahiman dan Isterinya mengalami masalah sakit belakang sudah lama. Sudah mencuba full body support DX & Charm selama 1 Tahun alhamdulilah kesakitan beliau semakin berkurangan.

bottom of page